Süt Endüstrisinde Membran Filtrasyon

Süt Endüstrisinde Membran Filtrasyon Sistemlerinin Kullanımı

 

1960 yılların başlarında su sektöründe gelişme göstermiş olan membran filtrasyon teknolojisi, tuzlu sudan içme suyu elde etme amacı ile kullanılmış ve Ters Osmoz sisteminden faydalanılmıştır. 70'li yılların sonunda ise Ultrafiltrasyon teknolojisi süt ve süt ürünleri sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. UF özellikle süt protein oranındaki mevsimlik değişmelerin dengelenmesinde, peynir sütünün ön konsantrasyonu ve peynir altı suyu bileşenlerinden yağ ve serum proteinlerinin ayrılması amacı ile kullanılmıştır. Ancak asıl endüstriyel ve ticari gelişme Danimarka'da 1970'lerin sonunda UF tekniği ile feta peynir üretimi ile olmuştur. Son yıllarda sütün peynir, yoğurt gibi ürünlere işlenmesi sırasında protein standardizasyonu ve süt proteinlerinin fraksiyonlarına ayırılarak saflaştırılması için membran tekniklerinden yararlanılmaktadır. Membran teknikleri tek olarak ya da amaca göre bir kaçının kombinasyonu ile birlikte kullanılabilir.

 

Membran Tekniklerinin Kullanım Amaçlarını Özetlersek;

 

- Serum proteinlerinin konsantrasyonu

- Toplam süt proteinlerinin konsantrasyonu

- Peynir altı suyundaki tüm bileşenlerin konsantrasyonu

- Laktoz üretiminde proteininden arındırılmış peynir altı suyu eldesi

- Sütün bakteri ve somatik hücre içeriğinin azaltılması

- Peynir altı suyundan kazeinomakropeptit (CMP) eldesi

- Peynir altı suyu konsantratından laktoz ve tuzlar filtrat ile uzaklaştırılmakta ve protein konsantrasyonu %30-55 seviyelerine yükselmektedir. Diafiltrasyon ile bir kaç kez yıkama yapılarak konsantre serum protein içeriği %80 düzeyine kadar çıkarılabilmektedir.

why do men cheat link women that cheat with married men
betamethasone 0.12% zithromax 500mg viagra 50mg

Membran Filtrasyon Sistemlerininde yapılan başlıca peynirler (UF)

 

- Feta vb. peynirler (Salamura Beyaz peynir)

- Krem taze peynir

- Pasta Filata tip peynir (Mozzarella gibi)

- Sofra Quark’ı

- Eritme peyniri ham materyalinde

- Yumuşak peynir (Camembert, Romadur gb.)

- Dilimlenebilir peynir (Butterkaese)

- Cottage peyniri

- Peynir sütü proteininin standardizasyonu

rx prescription coupons robinminto.com coupon for rite aid
drug discount coupon click rx prescription coupons