Ters Osmoz Sistemi (RO)

TERS OSMOZ SİSTEMİ:

 

Süt, Peynir Altı Suyu, UF Permeate’i konsantrasyonu sağlar ve osmotik basınç ile su separasyonu amacı ile kullanılır. Housing dediğimiz boruların içerisinde bulunan özel yapım spiral sarımlı RO membran filtreleri ürünün içerisinde yer alan tüm bileşenleri filtreden geçirirken membran delik çapından daha büyük boyutlardaki suyun geçmesine izin vermez ve tüm bileşenleri konsantre ederek kuru maddesini istenilen oranda arttırırken suyunu ayırır. Yani üründen su separasyonu yapmış olur. Çeşitli alanlarda tasarlanarak kullanılabilir. Örneğin, Yoğurt üretiminde kullanılan vakum evaporatörlerin alternatifi bir sistemdir. Vakum evaporatörden daha fazla avantajları vardır. Daha az yer kaplar, hem sıcak hem de soğuk süt için tasarlanabilir, buharsız çalışır. Yüksek basınç ile sirkülasyon yaparak sütün içerisindeki suyu ayırarak istenilen kuru maddede yoğurt sütü hazırlayabilir. Hızlı ve kapalı devre hijyenik bir sistemdir. Süt ve peynir altı suyu nakliye maliyetlerini azaltmak amacı suyundan ayırıp taşınabilir. Ters Osmoz kullanan firmalar ortalama olarak yarı oranda suyundan ayrılan sütleri ile nakliye maliyetlerinden büyük oranda kazanç sağlar.

Avrupa’da çoğu firma süt alımda Ters Osmoz sistemlerini kullanmaktadır. Ayrıca, yüksek kapasitelerde çalışan firmalar boru hatlarında kalan sütün geri dönüşümü için Ters Osmoz sistemi kullanmaktalardır. Boru hatlarında ve tanklarda kalan sütün ön durulama suyu ile karıştırılmasından sonra Ters Osmoz sistemi ile suyunun ayrılması sonucu elde edilen geri dönüşüm sütü bu sistem ile kazanılır. Büyük firmalar için büyük geri dönüşüm ve kazanç sağlar. Süt tozu üretimi öncesi ön konsantrasyon amacı ile de kullanılır. Bazı Avrupa firmaları çıkan peynir altı suyunu Ters Osmoz Sistemi ile konsantre ederek domuz veya diğer hayvanlar için hayvansal yem olarak kullanmakta ve çiftliklere vermektedir. Hayvanların gelişimini hızlandırmaktadır. Ters Osmoz sistemi kullanılacak amaca göre tasarlanmaktadır.