Nanofiltrasyon (NF)
SW - Spiral Sarımlı Membran ile Nanofiltrasyon Sistemi (NF)
NF, membran teknikleri içinde nispeten daha yeni ve özellikle demineralizasyon işlemi için daha uygundur. NF’de laktoz ve kolloidal iyonlar mümkün olduğu kadar retentatta geri tutulmakta, iyonik tuzlar ise permeata geçmektedir. Peyniraltı suyu, permeat veya yağsız süt gibi akışkanların özellikle iyonik tuzlarından arındırılmasına “desalinasyon” denilmektedir.
Sodyumca fakir yoğurt üretiminde materyal (yağsız) sütün sodyum miktarı NF ile azaltılabilmektedir. Bebek maması vb. ürünlerde kullanılacak peyniraltı suyu konsantratı eldesinde tuz ve laktozu indirgemek için de NF’den yararlanılmaktadır.
Nanofiltrasyon farklı süt ürünlerinin demineralizasyonu ve konsantrasyonu için geniş kapsamlı imkanlar sunar.