SW - Spiral Sarımlı Membran ile Ters Osmoz Sistemi (RO)
Ters Osmoz farklı süt ürünlerinin su miktarının uzaklaştırılması ve konsantrasyonu için geniş kapsamlı imkanlar sunar.
Spiral sarma (SW) sistemi şunlar ile karakterizedir:
- Düşük tesis yatırımı
- Düşük alan gereksinimleri
- Kolay membran değişimi
- Hijyen tasarımı
SW membran elementi geniş membran alanının kompakt bir elemana sarılabildiği eşsiz bir tasarıma sahiptir.
SW membran elemanları şunlar ile mevcuttur:
- Değişken çap (3.8,-8 inç)
- Değişken uzunluklar (38,-40 inç)
- Değişken besleme aralayıcı (20-50 mil)
- Yüksek pH/yüksek sıcaklık CIP için özel tasarım.
- Değişken tuz çıkarma (RO) ve laktoz çıkarma (RO)
Membran elemanları bir modül oluşturmak ve bir tesise kurulmuş belli sayıda modüller oluşturmak için paslanmaz çelikten bir kasa içerisinde sabitlenmiştir. Modüler ve kanıtlanmış bileşenler temelinde, her bir tesis her bir uygulamaya uyacak şekilde düzenlenmiştir. Dahası, tesis tasarımı tüm yaşamsal parçaların bakımına erişim sağlarken düzenlemelerde etkin maliyet sunmaktadır. SW membran elemanlı RO tesisleri basit, manuel bir işlem otomasyonundan, tüm fabrika kontrol sistemi ile entegre tam otomatik bir sisteme kadar değişen bir işlem otomasyon tipi ile sağlanabilir.
Her bir uygulama için en uygun membranlar seçilmelidir.
Özellikler
Tipik uygulamalardan bazıları;
- Süt Konsantrasyonu, Peynir altı suyu ve UF Permeate'i (Filtratı)
- Süt demineralizasyonu, Peynir altı suyu ve UF Permeate'i (Filtratı)
- Üretim esnasından buhardan oluşan saf su ve ürün kalıntılarının ürün içerisinden ayrıştırılması
Ters Osmoz’da yalnızca su filtre edilerek koyulaştırma yapılmaktadır, yani evaporasyonun bir anlamda alternatifidir.
RO’nun kullanım alanları şunlardır;
- Peyniraltı suyu, UF Permeate'i, yağsız süt gibi sıvıların konsantrasyonunda kullanılır
- Süt ön konsantrasyonu
- Nakliye maliyetlerinin azaltılması
- Yoğurt üretimi (Evaporatör'e alternatif olarak)
- Hazır gıda ürünlerinde (bebek maması, bisküvi, çikolata vb...)
- Hayvansal yem olarak (Avrupa'da domuz çifliklerinde konsantre edilen peynir altı suyu yem olarak kullanılır ve hayvanların gelişiminde büyük rol oynar.)
- Proses suyu (Beyaz su) geri kazanım için kullanılır.
Ters Osmoz (RO) Sistemi ile Yoğurt Üretimi:
- Yoğurt üretiminde evaporatör buhar harcar ve sadece sıcak süt ile çalışma imkanı vardır. Ters Osmoz sisteminde ise hem soğuk hem de sıcak süt ile çalışılabilir
- Evaporatör buhar ile çalışır. Ters Osmoz sisteminde buhar yoktur. 1990'lı yıllardan sonra tüm Avrupa bu sistem ile yoğurt üretimine geçmiştir ve yaygınlaşmıştır.
- Sütün aroması Ters Osmoz ile kaybolmaz ve içinde kalır
- Kapalı sistem hijyenik üretim
- %22 Kuru maddeye kadar çıkabilme imkanı
- Az alan kaplayarak, evaporatör kadar m2 işgal etmez
- İlerisi için kapasite arttırma imkanı vardır
- Hem yoğurt üretimi hem UF permeate'i hem de peynir altı suyu işleme imkanı vardır.
- RO permeate'ini de CIP sistemlerinde kullanıp su tasarrufu yapmak mümkündür. Bunun için özel dizayn gerekir.